måndag, februari 26, 2007

Gissa min fördom

Alla ni som har hört Riskradions sketch "Fördomar" vet ju hur folk är; lappar sniffar thinner och rycker väskor från gamla tanter, nykterister har rytmen i blodet och rödhåriga, de rödhåriga de ljuger som sotare. Det vet man ju.

Jag har pratat mycket fördomar de senaste dagarna, mest på skämt, men ändå. Det är klart att man har dem, de är ganska underhållande och så länge man inte låter dem ta över helt och hållet tror jag inte att de är allt för farliga för världen. Inte som smålänningar, de som är kannibaler, de är livsfarliga. I princip som rotvältor.

Fransosen jobbar med att räkna på saker inom marknadsföring, företag kommer till honom och hans kollegor och ber dem att till exempel ta reda på hur stor genomslagskraft en marknadskampanj har, eller hur folk kommer att tolka information som tutas i dem beroende på en hög med givna fakta. Det är ganska intressant att höra om, i söndags fick jag reda på att han räknat ut att fransoser faktiskt är otrevliga, arroganta och stroppiga. Tänk, jag som trodde det var en typisk fördom. Vad fördomsfullt av mig! Jag kommer inte ihåg vem som hade beställt undersökningen av hans företag, men summa sumarum var iallafall att av ett tjogtal tävlande länder i världen, var frankrikes befolkning det folk som en genomsnitt av världens invånare ansåg vara otrevligast, och detta med råge. När detta väl var bevisat, var det inte så mycket mer att tala om, så vi gick över till att dryfta andra fördomar. De om svenska kvinnor till exempel, de vet man ju hur de är; lösaktiga luder, allihopa, som hänger på Ibiza, har sex i grupp och dricker för mycket. De svenska männen är inte så mycket bättre de, deprimerade alkoholister som hoppar från broar hela tiden. Sådana är vi.

Åh, vad det är kul med utlänningar!

 

#Made by Lena