onsdag, november 03, 2010

Tårta för bövelen!

Det finns en hel del matbloggar där ute på Internet, allihopa skrivna av matentusiaster med olika bakgrunder och förmågor. En hel del har lyckats riktigt bra och det ryktas om bokpubliceringskontrakt till både höger och vänster var man än letar efter recept nu för tiden. Jag har funderat lite och beslutat mig för att hänga på trenden med matbloggning, men ity man inte ska härmas så har jag kommit på en finfin nisch till mig själv. När andra matbloggar satsar på att publicera olika recept på olika sorters mat i sina bloggar, ska jag helt enkelt publicera olika recept på samma maträtt i min!


Ta-dah!

Maträtten är given , det är min paradrätt (visst är tårta en rätt?) Prinsesstårta och här, kära ni, får ni mitt andra recept på samma kreation. Om jag får säga det själv så är det här receptet lättare att följa än det tidigare eftersom man i det här inte slutar med en tårta, en limepaj och en extra elvisp utan bara en tårta. Och det är ju det många förväntar sig av ett recept på just en tårta. Se så, ut och baka nu!
  1. Gå hit: http://www.ica.se/recept?recipeid=526115 och använd det receptet för tårtbottnarna. Oftast brukar jag dock lägga till ett ägg och sedan uppgradera resten av ingredienterna för att passa till äggen för jag är skadad för livet efter en hemsk upplevelse där ett tårtbottensbak inte reste sig tillräckligt mycket i ugnen och det bara var möjligt att skära till två bottnar när det egentligen skulle vara tre! Gaaaaah! Jag brukar göra tårtbottnarna dagen innan och dessutom bygga ihop själva tårtan (förutom själva marsipantäcket och dekorationerna) kvällen innan eftersom den blir godast när den får stå och gona sig ett par timmar extra. Dessutom brukar jag vara ganska trött på tårtbakande vid det laget.
  2. Skär sockerkaksbotten i tre ungefär lika stora bottnar, trimma kanten på de bitarna som ska ligga som lager två och tre lite så att de blir lite fint, sluttande, då blir det lättare att få en fin och rund form på tårtan på slutet. Det är bra att göra trimmandet innan man monterat lagren för det är jättesvårt att göra det när allt väl är sammanbyggt. Det har jag testat flera gånger och är inget jag rekommenderar.
  3. Använd vaniljpuddingspulver för att göra fyllningen, instantversionen funkar bra. På sidan av paketet brukar det stå hur man ska göra pajfyllning, jag brukar reducera mängden mjölk ytterligare för att få den ännu fastare. Vispa ohemula mängder vispgrädde och blanda den väldigt fasta vaniljpuddingen med grädden. Om jag kommer ihåg rätt så brukar det bli lite grädde över på slutet och jag brukar även också få panik för att jag tror att blandningen kommer bli för lös så någonstans i blandningsfasen så försöker jag alltid kraffsa bort lite grädde igen av någon anledning. Gör inte det, det blir bra ändå och dessutom är det toksvårt att sortera ut grädde från vaniljkräm, speciellt om man redan börjat blanda lite. De är liksom vätskeaktiga båda två.
  4. För att bygga tårthelvetet - tag en botten och lägg på fat, bred på ett tunnt lager hallonsylt (kör sylten i microvågsugnen en liten stund så blir den rinnig och lättare att breda ut) och lägg på gräddvanilj (granilj?) blandning. När du lägger på graniljen, se till att du breder på den så att den blir som en liten kulle med topp i mitten, på så sätt får du en fin form på tårtan. Kladda på hallonsylt på nästa lager, lägg på bottnen på lager ett och klappa lätt, kladda på mera granilj och se till att du bibehåller kulltendensen. Upprepa med lager tre och se till att du fyller ut sidorna ordentligt med granilj och att du är nöjd med formen på det hela. Täck med resten av graniljen.
  5. Här brukar jag plasta in ordentligt och ta natt så den får stå till sig till morgondagen. Eller så kan man ta ett glas vin.
  6. Fast nej, en bra sak att göra i god tid är att färga in marsipanen så den är klar också för det är ett jämrans härkjobb att få till. Jag hittar Odenses marsipan eller mandelmassa på Stop&Shop's bakavdelning och brukar köpa två korvar till en tårta. En och en halv korv går till locket och resten till att dekorera med. Lite äter jag upp också. Jag har testat lite olika metoder vad gäller infärgning, det slutar oftast med att man helt enkelt får knåda väldigt länge och till slut blir det jämt. Jag har testat att riva massan först för att luckra upp den lite och då blev det lättare men jag vet inte om det är värt det egentligen för det tar fortfarande en massa tid. För att slippa att massan fastnar på händerna och du får färg på fingrarna så kan du knåda massan i en plastpåse, det funkar ganska bra. När du har knådat dig nöjd kan du antingen dekorera klart eller låta det vara till nästa dag, det går lika bra vilket som. Om du väntar ska du se till att plasta in mandelmassan/marsipanen ordentligt för den torkar jättesnabbt.
  7. Dekorera! När du kavlar ut marsipanen så gör du det mellan två lager klängplast, då fastnar inget och det blir jämt och fint och lätt att hantera locket när du ska lägga på det. Jag har en otrolig fobi för att det ska ligga smuts eller hårstrån på plasten när jag kavlar som sedan ska kavlas in i marsipanen så se till att det är rent och fint när du gör det här annars kommer jag att må dåligt på distans. När du har kavlat till en tillräckligt stor rundel drar du av det övre plastlagret och lyfter upp det på undersidan och stjälper på det på tårtan så att sidorna täcks. När det ser okej ut placeringsmässigt är det bara att dra av plastlagret som sitter kvar och justera sidorna så du får jämna, fina veck på "klänningen" och sedan skära av överflödet. Sedan brukar jag bara bygga små marsipansaker att plutta på. Om du vill fästa blad eller blommor använder jag smält choklad.
  8. Pudra skiten med socker och limma fast blommor och blader!
  9. Ta foton.

 

#Made by Lena