fredag, mars 21, 2008

Om att spara tid

I det här landet, och säkert i många andra, är folk som besatta av att spara tid. Det pratas om det på radio och på TV och man kan köpa allsköns saker för att just spara tid och öka på sin livskvalitet. Vad nu livskvalitet må vara. De här tidsbesparande produkterna är ofta ganska komiska prylar som mer speglar en kultur som är driven av kommersialism än jakt på livskvalitet, exempel är

  • Snabbgröt (behöver man få sin gröt snabbare än efter tre minuter i micron?)
  • Fjärrstyrd bilstartare (så att man kan köra iväg extra snabbt till jobbet, som James Bond)
  • Färdigskivad ost (för det tar sådan tid att skiva den själv)
  • Färdigpackade engångsvarianter på precis allt man kan tänka sig (så att man slipper tänka själv)

Som en effekt av den här jakten har mobilföretaget Sprint tagit fram en serie reklamfilmer och därtill en hel hemsida för sin nya kampanj där de, ofta ganska underhållande, sjunger tidssparandets lov. Där kan man lära sig hur man sparar tre dagar av sitt liv genom att ta av sin tröja kvickt, eller snabbskala potatisar. Om man lär sig speedskala ägg kan man spara hela fyra dagar och om man lägger sig till med deras snabbtorkningsteknik för nymålade naglar kan man få så mycket som 11 dagar till att göra andra, kvalitativare saker med sitt liv. För alla nyblivna föräldrar kan det vara intressant att veta att man kan spara upp till tre veckor på att effektivisera sin hyschningsteknik när ens spädbarn gråter, tre veckor man kan göra andra, bättre saker som att titta på TV eller sitta framför datorn.

Alla de här tidsbesparande åtgärderna är väl i och för sig bra och nyttiga men jag frågar mig vad det är vi ska fylla tiden med istället. Hur vet vi när tiden vi använder är som bäst nyttjad? Kan det inte vara en njutning i sig att skala potatisar och göra ett bra arbete? Eller lättjesamt vifta på tånaglarna ute på verandan ute i sommarmörkret en riktigt varm tisdagskväll när syrsorna sjunger? Som svensk efterlyser man någon slags myndighetsrekommendation för hur många tidsbesparande åtgärder man bör inkorporera i sin dagliga diet så att det blir lagom effektivt och bra för magen. Jag vet ärligt talat inte om jag tror på allt för mycket tidssparande, vad är det vi egentligen ska lägga all tid vi sparar på? Om svaret är att utrota världssvält och skapa fred på jorden är jag med men om det är för att titta på film och blogga vet jag inte riktigt om det är värt stressen.

 

#Made by Lena