söndag, september 20, 2009

Pullad gris enligt Charlotte efter Linda

Vi minns väl alla, hoppas jag, mitt mer eller mindre livebloggade prinsesstårtebakningsäventyr från 2007 där ni fick er till dels ett enkelt 54-stegs tårtrecept bara så där och nu är det dags igen. Jag undrar lite när en blogg går från att vara "vanlig" till att vara en matblogg, egentligen? Jag hoppas inte jag måste kategorisera om mig nu när jag delar med mig av mitt andra recept genom tiderna. Fast, två recept över tre år känns inte så matdedikerat, trots allt.

När Kristian och jag var inne och tittade på Wicked i New York City i veckan gick vi på kubansk restaurang och åt traditionell Ropa Vieja, vilket är långkokt kossa. När man äter sånt och är Charlotte kommer man automatiskt att tänka på Lindas långkokta gris, här i USA kallad pulled pork. Försvenskat blir det pullad gris. Eftersom Lindas pullade gris är jättegod och bör upplevas av alla, känner jag mig tvingad att dela med mig av receptet. Här kommer det.

  1. Åk till affären och köp en valfri bit gris, en bog eller en skinka eller något annat som man kan koka skiten ur skulle jag tro blir bra. Vi fick med oss en 2 kilo tung grisaxel (vad blir det på svenska?) men minus ben och skinn och grejs, skulle jag tro att den hade 1.5 kilo ätbart på sig. Lindas instruktioner sa 1 kilo kött och som ni märker har jag redan bastardiserat hennes recept. Nåväl, när du ändå är i affären kan du passa på att köpa lite lök, en vitlök och en flaska Jack Daniel's Barbecuesås. Linda rekommenderade Honey Smokehouse-varianten så det var den vi använde.
  2. Åk hem igen.
  3. Ta fram en kniv. Om du har en som är vass är det toppen men det går även med en trubbig. Det blir lite jobbigare, förstås.
  4. Dela din köttbit i stora delar. Om den har ben låter du med fördel de sitta kvar, det är enklare att rensa efter man lagat köttet. Lägg bitarna i en stor kastrull.
  5. Skala och dela en lök eller två i halvor eller kvartar. Lägg även också de i kastrullen.
  6. Skala ett par vitlöksklyftor och ha i också. Jag tog tre stora och det blev inte äckligt. Jag rekommenderar med andra ord tre. När du väl bestämt dig för just ditt magiska antal kastar du i vitlöken i kastrullen också.
  7. Täck allt med vatten, salta och peppra, och ställ det hela på spisen. Koka upp och hitta ett läge på plattan där köttet får sjuda lite lagom mysigt.
  8. Lägg på ett lock.
  9. Le åt din huslighet.
  10. Sätt på dig baddräkt och gå ner på stranden. Se till att ta med dig följande: god vän, fiskespö, läxbok, sudokubok, solskydd, filt och vatten.
  11. Ligg på stranden i en timme. Slumra lite och lös minst ett medelsvårt sudoku och bli förbannad på ett svårt.
  12. Efter en dryg timme, gå upp till huset och titta på kastrullen och dess innehåll. Om det kokat bort vatten, fyll på med nytt.
  13. Lyssna på numret "Popular" från Wicked ett par gånger. Sjung med och hitta på en dans till refrängen.
  14. Gå ner på stranden igen. Titta på läxboken men rör den inte. Titta på den gode vännen som vid det här laget har ställt sig mitt i havet där han viftar med fiskespöt och inte får någon fisk.
  15. Lös ett sudoku till.
  16. Tjuvlyssna på vad farbrorn som bor i det stora huset vid vattnet, han med den vita papegojan, skvallrar om och bli ganska irriterad för han upprepar sig hela tiden och pratar alls inte om något eller något intressant.
  17. Upprepa punkt 12.
  18. Och 13.
  19. Gå ner till stranden och plocka upp fiskaren. Låt honom självtorka i solen.
  20. Upprepa punkt 15.
  21. Få skuldkänslor och läs ett kapitel ur läxboken.
  22. Inse att du har blivit kissig. Svär lite över att du inte taktikkissade vid punkt 17 som egentligen är punkt 12.
  23. Packa ihop dina saker och traska upp till huset och gör något åt problemet i punkt 22. Lämna fiskaren att klara sig själv.
  24. Kontrollera köttet igen. Det ska se fint ut men om det inte gör det, häll mer vatten på det.
  25. Byt om till springekläder och spring åtta långsamma kilometrar på stranden ity det är lågvatten och solnedgång och allt är bedrövligt vackert. Förstör dina skor genom att älga genom alla vattenansamlingar. Det går även bra att springa kortare sträcka och om du inte har en strand eller en solnedgång får du tänka dig en.
  26. Kom tillbaka hem och inse att långlöpning i sand är bra (eller dåligt, det beror på hur man tänker) för vaderna.
  27. Titta på köttet igen. Vid det här laget ska det ha kokat i minst 5 timmar och trilla sönder om man petar på det.
  28. Ta upp köttet ur kastrullen och bränn dig på det eftersom du vid det här laget är hungrig som bara den.
  29. Kasta ut spadet, vitlöken och löken. Eller behåll det, det kan man nog göra någon slags soppa med om man vill och kan.
  30. Låt köttet återvända till grytan men se till att benbitarna inte gör det. Om du ser något rusk, senor och sånt, ta bort det med. Rör sedan runt i kötthögen med en gaffel så att det faller sönder i små, små bitar.
  31. Häll på barbecuesåsen och låt sjuda i 30 minuter till.
  32. Drick drinkar och duscha medan du väntar.
  33. Ät!

Pullad gris ska man visst äta på vitt bröd från tallrik men man kan äta det med sked direkt från grytan också.

 

#Made by Lena