tisdag, juli 12, 2011

Matinlägg

För att jag är hungrig!


I helgen lagade vi pizza på grillen, det var vetenskapligt, spännande och livsfarligt. Precis som matlagning ska vara, jag har till exempel inga underarmshår kvar.

Men, gott blev det.

Så här gör man om man har gasgrill:
  1. Koka en riktigt god och tjock tomatsås på tre burkar tomater. Behåll burkarna!
  2. Gör pizzadeg.
  3. Konfigurera grillen genom att ta bort kanterna på grillgallret. I vår grill består själva grillgallret av tre lika stora delar, vi tog bort en del och la de två återstående i mitten. När man gör så säger den australiensiska referensgrillspecielisten att man får maximal värmegenomströmning i själva grillhuset genom de öppningar som bildas utmed kanterna (jag sa ju att det skulle vara vetenskapligt).
  4. Ta fram de rengjorda och etikettslösa burkarna från steg ett och placera ut dem på gallret så att de bildar en trekant. Testlägg din pizzaplåt på dem. Om du, som vi, har ett övre galler för värmehållning i din grill får du göra något bra. I vår grill visade sig att om man ställde ut två burkar på grillgallret och sedan la pizzaplåten på värmehållningsgallre och stängde luckan så balancerade plåten perfekt där inne. Solklart, va? Om det inte skulle funka för dig och din grill får du hitta på en annan lösning. Alla lösningar är bra som inte resulterar i att dina ögonbryn är borta i slutet av kvällen.
  5. Ta bort pizzaplåten igen och starta grillen. Dra på alla gasbrännarna du har på max, stäng locket och se till att det blir svinhett där inne. Vi har fyra brännare och det räcker bra.
  6. Medan du väntar på att grillen ska bli underjordiskt het kavlar du ut en bit deg och lägger på din oljade pizzaplåt.
  7. Lägg på ingredienter, använd gärna tomatsåsen i steg ett. Kom ihåg att blöta saker blöter ner pizzan så krama gärna ur saker som är vattniga innan de åker på. Glöm inte osten!
  8. När pizzan är färdigdekorerad och grillen satans varm, montera in pizzaplåten på din säkra och testade konstruktion och stäng luckan igen. Sänk eventuellt värmen på mittenbrännarna något.
  9. Vänta.
  10. Vänta.
  11. Vänta.
  12. Efter ungefär 5 minuter kan du öppna luckan och titta lite försiktigt. På vår grill, som är billig och därmed ojämn, behövde vi rotera pizzan efter halva tiden. Gör det om det behövs och var beredd på att du kommer förlora kroppshår i processen. Var snabb som en tiger så du inte släpper ut så mycket värme.
  13. Stäng luckan igen och vänta.
  14. Vänta.
  15. Och vänta.
  16. Efter en 5 minuter till kan du glönta på luckan igen och nu, nu!!!! Nu är det nära! Pizzan borde vara klar!
  17. Om den inte ser klar ut så får man vänta lite till.
  18. Om den är klar (!!!!!) får man ta ut den och äta upp den. Om du har några armhår kvar försvinner de med lätthet i det här steget.
  19. Upprepa från 8 till degen är slut. Modifiera eventuellt tillagningstid och hur mycket värme ni använder.
Fy fabian, vad jag är hungrig!

 

#Made by Lena