fredag, december 14, 2007

Domaren dömer

Hej alla rimliga och orimliga barn!

Tack så hemskarns mycket för alla era fantastiska bidrag, sällan har jag fått skratta åt så många fina ord på rim som när jag plöjt fram och tillbaka över alla era verk. Jag menar, ord som bjällerbång, medtävlatris och glane kan få vilken flicka som helst att bli fullkomligt till sig i trasorna. Nåval, det är dags att börja med själva utnämnandet och då domarbordet består av idel veliga själar har det beslutats att det finns ett par olika men godtyckliga klasser att vinna, lite som en Oscarstävling fast för pepparkaksformsrim.

Konstigt att inte någon annan har kommit på det innan?

Så, vår första utnämning är Bästa animering!
Bästa animering går till Anton Ymer för ett anatomiskt korrekt och komplext återskapande av objektet, för de klassiska färgerna och för det väl tillvaratagna jultemat. Ett hedersomnämnande går till Magnus Carlsson med sitt barnvänliga och nyskapande bidrag. Hans fräscha och galanta färgval gick inte domarbordet förbi. Fortsätt så!

Nästa utnämnande: Bästa limerick!
Går till Knyttet som drog till med en seriell limerick av, redan nu, klassiska mått. Den ungdomliga domarsamlingen ser inga problem med att den annars så klassiska stadsreferensen undviks i alsterna, det geografiska temat behålls i och med det envisa delstatsgissandet.

Bästa oväntade bidrag!
Här delar Frida med sin påskkärring priset med tävlanden vid namn Comment Deleted. Båda tematiserar med kort- och koncishet, med en beslutsamhet och attack som inte går att hitta i något av de andra bidragen.

Bästa ambitiösa haiku!
Bara en norrman kan ta sig vatten över huvudet och ändå lyckas så väl med det svenska språket, här i en kombination med ett komplicerat japanskt versmått. Domarbordet är imponerad över ambitionsnivån i alstret, om 5-7-5 är bra, på vilket sätt är inte 5-9-5 ännu bättre, så säg?

Bästa matematiskt korrekta haiku!
Grattis Jesper! En varm och glittrig kreation som får det att spritta i julnerverna så där så det bara... ja, spritter.

Bästa längsta rim!
Anton Ymer dominerar med sin ymnighet och lämnar alla sin konurrenter bakom sig med sitt fyndiga användande av flera olika versmått, både pentyl, hexan och bensen på en gång. Vi i domarstolarna uppmuntrar till det oortodoxa språkliga behandlandet och lätt verbal diarré har väl aldrig skadat någon?

Bästa rim delvis på dialekt!
Återigen går priset till Anton Ymer som oväntat avslutar sitt något monstruösa verk med vad som tolkas som verserande på östgötska, denna välljudande, klingande och omåttligt fula dialekt som vi alla älskar.

Bästa rim med djur i!
Sniglar är fina djur och de har en ytterst speciell plats i domarbordets alla hjärtan, Marina har med andra ord prickat in en taktiskt riktig detalj i sitt djurtematiska rim. Fusk? Inte då! Sniglar är viktiga djur. Dessutom är rimmet, lite som i en naturfilmsdokumentär, urbota spännande i sitt oavslutade avslut: läsaren lämnas att själv uttolka vad för djur som utpekas. Det är som en deckare, fast på rim och kort och om djur och pepparkaksformar. Glasklart!

Bästa allmäna och fullkomligt irrelevanta rim!
Kristian dominerar klassen totalt med sitt korta och spännande förkylningsrim som inte har något med något att göra. Lite som alkoholfrihet i glögg.

Bästa socialkritiska rim!
En av de tyngre klasserna i tävlingen, Anton Ymer bataljerar här Marina med sina socialrealistiska och ytterst kritiska rim; den ena tar sig an feminism och jämställdhet medan Marina väljer att fokusera på de onåbara idealen vi tampas med i dagens samhälle. Lite oväntat kastar sig även studentskan från Lund in i det hela med sitt starka USA-kritiska verk, ett ämne som allltid på något sätt ligger i tiden. Det veliga domarbordet väljer att vara just veligt och låter Marina och Knyttet dela på priset med motiveringen att de är bra.

Flest rim!
Jesper satsade på kvantitet såväl som kvalitet och vann därmed kvantitetstävlingen. Då det inte finns något kvalitetspris låter domarna den saken vara osagd och outvecklad.

Bästa orimmade bidrag!
Magnus Carlsson! Jag frågar mig om och om igen: Kan det bli bättre än så?

Grattis alla tävlande och tack igen för de dragna smilbanden. Det är bara att börja boka in mig för middagsbjudande, jag kommer till Sverige den 16:e februari.


 

#Made by Lena