måndag, mars 24, 2008

Den stora våffelkontroversen

Imorgon är det Maria Bebådelsedag, då vi firar att Jungfru Maria bebådades, eller blev på tjocken som det heter på modern svenska. Hur man än väljer att uttrycka sig firar man givetvis denna stora dag med att äta våfflor, såväl hemma som i utlandet. Jag och några tappra svenskar och invigda amerikaner ska samlas och kränga våfflor i kvadrat och parti, tänka på julafton och bli ännu ytterligare något rundare till formen. Förhoppningsvis blir ingen på tjocken, men om det nu skulle ske trots allt ser jag helst att det sker på ett gudfruktigt och bebådligt sätt, jag ser ingen som helst lämplighet i att blanda porr och våfflor. Porr och pizza däremot, är en klassiker, det vet man ju.

Då vi är en beskedlig mängd som ska göra allt det där kom det sig så att jag började surfa efter våffeljärn på Internet, något som det är lite kinkig med. Här i amerikat gör man oftast så kallade belgiska våfflor, varpå deras våffeljärn är feldesignade om man är svensk. Och det är man ju. Nog om det problemet, för mitt bland alla våffeljärnen snubblade jag över en sida på nätet där man utredde "den stora våffelkontroversen".

Spännande, jag vet, all världens Mellanösterkonflikter kan slänga sig i väggen.

Nåväl, om man börjar från toppen i artikeln får man veta en del självklarheter, som:
  • att våffeldagen är en svensk uppfinning.
  • att vi firar Maria Bebådelsedag.
  • att vi även firar vårens ankomst.
  • att när våren kommer kan svenska kvinnor sluta slita med vintriga göromål, som att sticka och hugga ved, för att börja med mer vårliga sysslor: göra våfflor.
Och här har jag gått i någon slags villfarelse i alla år och trott att våren varit till för trädgårdsarbete, städning och sådd, vårskrik och lammungar. Icke, det är våfflorna jag skulle fokuserat på. Det är inte utan att jag känner mig som en dålig kvinna.

Varför lärde man sig inte om det här i hemkunskapen?

(Fortsätt gärna läsa längre ner på sidan där Mr Breakfast får sig en språklektion och en föreläsning i svenska hälsningsfraser.)

 

#Made by Lena