onsdag, november 21, 2007

Hur långt är ett snöre?

Hur snart är snart?

Hur snabbt är ett snabbt pacs?

Och hur långt är egentligen ett promenadavstånd?

Bra frågor, eller hur? Jag hade mig en stor tysk till middag ikväll, då kan man fundera över sådana ting. Ja, alltså jag hade kyckling till middag i synnerligen trevligt sällskap av en stor tysk, inte tvärtom eller så. Vi pratades om än det ena än det andra, hackade äpplen till en paj och funderade på om svenskans gång- eller promenadavstånd var lika långt som amerikanernas walking distance.

En gång för länge sedan hade jag en mattelärare som hette Sverker, han var ung och ambitiös och bodde på en liten plats som hette Björneboda om jag inte missminner mig helt. Jag och min kompis Frida drev honom till totalt vansinne genom ett ytterst stillsamt rebellerande på hans lektioner. Vi gjorde ungefär allt annat än att räkna; vi pratade om saker, lärde oss Aha-texter ännu mer utantill, gungade på stolen och var allmänt obstinata. Ibland frågade vi den långsamma tjejen som satt bredvid oss i bänkraden längst bak var hon var någonstans i boken och när vi halkade efter henne i räknetakten speedmatematikerade vi lite för att inte komma allt för långt efter de andra.

Sverker var som sagt ambitiös och Frida och jag gillade honom ganska bra ändå och en av de sakerna jag kommer ihåg att han gjorde var att räkna ut hur långt just snart är. Vi höll på att räkna medelvärden och medianer när han lät oss ta fram exakt hur långt snart var genom att medelvärdesbilda hela klassens tidsuppfattning. En ganska bra övning, tyvärr kommer jag inte ihåg hur långt snart var. Säkert väldigt kort, 13-åringar är väldigt otåliga djur.

Nå, nu frågar jag er: Hur långt är ett gångavstånd och är det lika långt som ett promenadavstånd? Låtom oss medelvärdesbilda! Om någon har riktigt trist kan vi säkert minsta kvadratmetodisera över alltihopa också.

 

#Made by Lena