måndag, oktober 08, 2007

Why I love Trebuchet MS

  • The splayed edges of the uppercase M which form a 10º angle with a vertical line,
  • The shape of the tail of the uppercase Q,
  • The bar of the capital A is low,
  • The shortened tails of the lowercase e and the numerals 6 and 9,
  • The hybrid open and looped tail of the lowercase g,
  • The rounded dots above and the shapes of the lowercase i and j,
  • The curved tail beneath the lowercase l,
  • The dollar sign symbol, in which the vertical strike only appears above the top and below the bottom curves of the S, and
  • The exclamation point, whose dot is large and round.
Just därför är saknaden så stor, jag har nämligen slarvat bort Trebuchet. Eller nej, jag har installerat bort den, för Trebuchet är en font, just precis den fonten jag brukar använda här på Strykfritt och den där listan där uppe har jag lånat av Wkipedia för inte katten har jag någon åsikt om svansarna på 9:orna egentligen. Jag tycker mest Trebuchet är väldigt fin.

Uppskatta dollartecknet lite nu: $$$$$. Fint va?

I helgen drack jag Margaretor och okynnesinstallerade LinuxOS på min gamla laptop i någon slags uppgiven förhoppning om att den skulle bli mindre långsam av det. Det blev den också, så på sätt och vis är allt frid och fröjd men som en något trist bonus sitter jag här och surar utan min favoritfont då LinuxOS inte tog med sig den när jag föste in det på datan. En snabb workaround är ju att ta fram den nyare datorn och blogga på den men det är jag för lat för så jag är purken istället. Det går nog egentligen åt mer energi på att sitta här och vara putt än att skutta ner för trappen för att släpa upp härket men jag ser bara möjligheter: Säg hej till purkenhet som idrott och träningsform, det är det nya här från Milford.

*putt*

(Nu ska jag googla lite och se om jag kan laga problemet istället, det är mycket roligare än att packa vilket jag borde göra.)

5 kommentarer:

Jesper Karlqvist sa...

Packa? Igen? Vart ska hon nu?

N.B. Trebuchet MS användes som standardtypsnitt av Sony Ericsson på deras sajter när det begav sig (mellan 2001 och 2005 ungefär). De tyckte nog också det var himla fint. Själv är jag lite småpilsk på andra typsnitt, men de är såna som inte alla har, och som man därför inte kan blogga med för att få den genomslagskraft man kanske vill ha.

Anton Ymer (pseudo) sa...

Här satt man och hetsade upp sig för att det fanns fler snitt-freakar ute i världen och så visar det sig att de kopierat från Wikipedia...

Själv tycker jag nog att Adobe Minion är ett trevligare snitt isåfall (http://en.wikipedia.org/wiki/Minion_%28typeface%29) med sina gemena siffror och lite lätt lutade uppstapel på M. Låg x-höjd och den eleganta krökningen på J och j. Notera även den rakt skulpterade hakan på G. Där du!

Robert Slimbach (http://www.adobe.com/type/typedesign/slimbach.html) är en rätt kompetent snittsnittsnitsare*. Spana gärna in klassiker som Adobes Garamond och Jenson. Låg lilla-x-höjd, ungefär halva X-höjden och de små ögonen i a och e. Men dessa funkar inte lika bra på skärmen som i tryck på papper. Iallafall inte innan vi får en skärmupplösning på 300ppi eller bättre.


*) Det finns alltid tillfällen för uppfinnande av nya användbara ord.

Jesper Karlqvist sa...

Jag prao:ade på Staffanstorps Tryckeri i högstadiet. Där fick jag inte göra mycket annat än att sitta och titta i pärmar med typsnittsprov. Det kändes nördigt på ett estetiskt sätt.

Jesper Karlqvist sa...

Dessutom skrev jag ett arbete om katapulter och trebucheter på gymnasiet. Det var faktiskt riktigt kul. Har för mig att det fanns något som hette barista eller ballista också.

Anonym sa...

barista är välan ändå en kafferelaterad person? JAg gick en barrista-kurs i london en gång o inte lärde ajg mig om katapulter, inte? väl? Gjorde jag?

 

#Made by Lena